پرسش :

چهار سال است به دختری علاقمندم و این موضوع را با خانواده هم در میان گذاشتم و قرار بود امر ازدواج ما سر بگیرد، اما متاسفانه ما تازه خبردار شدیم که این خانم قبل از عقد ازدواج پدر و مادرش و از راه حرام به دنیا اومده، لطفا بگید چیکار کنم؟


پاسخ :
توجه داشته باشید که به لحاظ شرعی، اگر زن و مردی رابطه جنسی داشته باشند و با فرض اینکه ارتباط جنسی آنان حرام بوده و یقین دارند نطفه ی بچه ی به دنیا آمده قبل از عقد منعقد شده است، این بچه حلال زاده نیست، ولی به جز در مسئله ارث، در سایر امور با دیگر فرزندان تفاوتی ندارد.

به لحاظ اعتقادی و شرعی در باره فرزندانی که از حرام به دنیا آمده‌اند، باید گفت: بر اساس آموزه‌های دینی آن فرزند گناه و جرمی متوجه‌اش نیست، زیرا هیچ تقصیری ندارد. عمل خلاف پدر و مادرش مسؤلیتی را متوجه او نمی‌کند.

قرآن کریم در این باره می‌فرماید: «وَ لَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ اُخْرَی؛(۱) گناه هیچ کسی به گردن دیگری نیست.»

در روایتی نیز آمده: «لَیْسَ عَلی وَلد الزِّنا مِنْ وِزْرِ أَبَوَیْهِ شَیْءٌ؛(۲) بر زنازاده چیزی از گناه پدر و مادرش نیست.»

پس مشخص است حرام زاده به خاطر عمل حرام و گناه آلودی که پدر و مادر انجام داده اند، گناهکار نیست. زیرا همان گونه که در آیات قرآن آمده، کسی گناه دیگری را بر دوش نمی کشد. حرام‌زاده هم می‌تواند با داشتن اعتقاد درست و انجام اعمال و دستورهای دینی به بهشت برود.

در فرمایش دیگری از امام صادق(ع) نیز آمده است: "زنازاده اگر اعمال خوب انجام بدهد، به او پاداش داده می‌شود . اگر کار بد از وی سر زند، مجازات می‌گردد"،(۳)

یعنی زنازاده مانند سایر مردم است. او نیز مانند دیگران مکلف به وظایف شرعی و عقلی است. می تواند به پاکی و تقوا روی آورد، همان طور که می تواند به فساد و گناه کشیده شود. چه بسا افراد حلال زاده ای هستند که از شمر بدترند. چه افراد زنا زاده ای که خود را از گناه و آلودگی نگاه داشته و اهل بهشت شده اند.
بنابر این از نظر تکلیفی و شرعی مسؤلیت گناه پدر و مادر فرزند حرام، متوجه او نیست، ولی باید توجه داشته باشید، جدای از حکم شرعی، ممکن است یک آثار وضعی نیز وجود داشته باشد. طبق برخی از روایات، تولد از زنا پیآمدهای وضعی دارد، از همین روست که نوعا گفته می شود آن گونه افراد به راه درست نمی روند، چون افرادی که ولد زنا بوده اند، گرایش بیشتری به بدی ها دارند، یعنی زمینه آلودگی در آنان بیش تر است. اما در عین حال می توانند خود را از آلودگی حفظ کنند، گرچه شاید برایشان سخت باشد و محتاج به ریاضت و مجاهدت بیش تر با هواهای نفسانی داشته باشند.

بنابراین ما نیز نمی‌توانیم در مورد سرنوشت و آینده چنین فرزندی پیش‌داوری کنیم، چون او نیز مانند همه ما انسانها، در مورد اعمال و رفتارش محاسبه و مواخذه خواهد شد. شاید اگر شما متوجه این مسئله نمی شدید، به سادگی با تمام شرایط آن کنار می آمدید و حساسیتی هم در شما یا خانواده پیدا نمی شد، اما اکنون که شما با موشکافی و تحقیق بسیار دقیق، به این مسئله پی بردید، ما نیز به شما توصیه می‌کنیم حتی الامکان با چنین موردی ازدواج نکنید. از آنجا که این مسئله می‌تواند زمینه اختلافات، مشاجرات، بدبینی ها و ذهنیت های منفی در خانواده و حتی خود شما باشد. هرچند به لحاظ شرعی و قانونی این کار منعی ندارد.

پی‌نوشت‌ها:
۱. فاطر (۳۵) آیه ۱۸.
۲. میزان الحکمه، ج ۵، ص ۲۴۴.نشر دار الحدیث قم ۱۴۰۷ ق.
۳.همان.

منبع: www.soalcity.ir